Ragù alla Bolognese (bolognesesaus)

Ragut alla bolognese (bolognesesaus)

Er is niets dat zo hartverwarmend en bevredigend is als een rijke, langzaam gekookte echte bolognesesaus. Dit klassieke Italiaanse gerecht uit de regio Emilia-Romagna staat bekend om zijn diepe smaak en authentieke ingrediënten.

Vergeet de snelle versies – de ware magie van Bolognese schuilt in geduld en liefde voor het koken. Terwijl de saus rustig pruttelt, vullen de geuren je keuken en laten ze je verlangen naar een bord dampende pasta, overgoten met deze verrukkelijke saus.

Duik in ons recept en ontdek hoe je deze Italiaanse klassieker perfect op tafel zet. Buon appetito!

Via Paolo

  • 4 personen
  • 3,5 uur

Ingrediënten voor bolognesesaus

  • 125 g pancetta (alternatief: spekblokjes)
  • 1 st winterpeen (in kleine blokjes)
  • 2 stengels bleekselderij (in kleine blokjes)
  • 1 st ui (fijn gesnipperd)
  • 200 g rundergehakt
  • 200 g kalfsgehakt (optioneel, anders 400g rundergehakt in totaal gebruiken)
  • 150 ml witte wijn
  • 500 g gepelde tomaten (mag ook uit blik)
  • 1 blokje runderbouillon
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • melk (een scheutje)

Extra ingrediënten

  • Parmezaanse kaas (geschaafd of geraspt)
  • Tagliatelle of pappardelle pasta

Bereiding

  1. Snij de ui, de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes, van zo’n halve centimeter.
  2. Verhit een laagje olijfolie in een grote braadpan.
  3. Zodra de olie heet is, voeg je er de fijngesneden groente aan toe samen met de pancetta (of spekblokjes). Bak alles samen ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.
  4. Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
  5. Giet hier de witte wijn bij. Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.
  6. Snij de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Verkruimel nu ook het bouillonblokje en voeg deze ook toe.
  7. Breng het geheel aan de kook en laat de saus inkoken. Vergeet ook niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen.
  8. Je kunt nu de pan met de saus het beste in een oven op 150 graden (Celsius) plaatsen. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak.
  9. Haal na 2 á 3 uur de pan uit de oven. Indien het nodig is kun je de saus nog enigzins inkoken op een medium vuur. Roer hierna een scheut melk door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.

Perfecte vervangers

Originele-lasagne
Couscous met zeven groenten
Varkensfilet wraps
Witlof met ham en kaas