Geroosterde wortels met kurkuma en labneh

Geroosterde wortels

Deze geroosterde wortels met kurkuma en labneh kun je serveren bij gebraden kip of als salade bij iets stevigers, zoals een stoofschotel. Ik gebruik het vaak als een soort kruising tussen een salade en een bijgerecht, als ik geen tijd heb om allebei te maken.

Het uniek aardse van verse kurkuma maakt echt het verschil, vooral als de stukjes een beetje té donker en krokant worden tijdens het roosteren van de wortels, maar gemalen kurkuma is een volledig acceptabel alternatief.

Door het roosteren gaan de wortels karamelliseren en krijgen ze een intense smaak, zonder dat de knapperige textuur verloren gaat. Als je de zaden er meteen bij doet, hoef je die niet apart te roosteren om de smaak naar voren te halen. Wel zo makkelijk! Als ik het mezelf nog makkelijker wil maken, laat ik de bladgroenten weg.

  • 4 personen
  • 30 minuten
  • 450 g kleine wortels, schoongeboend en het loof op ongeveer 1 cm afgesneden.
  • 3 el olijfolie.
  • 1 el fijngeraspte verse kurkuma of 1/2 tl gemalen kurkuma.
  • 2 tl komijnzaad.
  • 2 tl venkelzaad.
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • 190 g (3/4 cup) labneh of Griekse yoghurt.
  • 1 teen knoflook, fijngeraspt.
  • 2 el vers citroensap.
  • 125 g (3 cups) rucola.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  2. Snijd de dikkere wortels in de lengte doormidden. Verdeel ze over een bakplaat met opstaande rand, voeg de olijfolie met de kurkuma, het komijnzaad, venkelzaad en wat zout en peper toe en hussel alles goed door elkaar. Rooster de wortels 20-25 minuten (schep af en toe om) tot ze gelijkmatig gekleurd en gaar (maar niet te zacht) zijn. De wat dikkere wortels doen er misschien wat langer over. Haal ze uit de oven en zet ze apart.
  3. Roer de labneh, de ,knoflook en 1 eetlepel van het citroensap in een kommetje dopr elkaar. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  4. Doe de bladgroenten in een grote kom, sprenkel de overgebleven eetlepel citroensap erover en breng alles op smaak met zout en peper. Bestrijk een platte schaal met de knoflooklabneh en verdeel daarover de wortels en de bladgroenten – en zorg ook dat die achtergebleven krokante stukjes van de bakplaat meekomen.

Perfecte vervangers

Salade met quinoa en kikkererwten
Couscous met zeven groenten
Hummus
Pompoensoep