Originele lasagne

Originele-lasagne

De originele lasagne is een heerlijk Italiaans gerecht dat bestaat uit laagjes pasta, een rijke vleessaus, romige bechamelsaus, en kaas. Voor de saus begin je met het maken van een traditionele ragù bolognese. Dit bestaat uit gehakt (rundvlees of een mix van rund en varken), ui, wortel, bleekselderij, knoflook en tomatenpuree. Laat dit langzaam sudderen met rode wijn en bouillon voor een diepe smaak. Voor de bechamelsaus smelt je boter, voegt bloem toe, en mengt dit met melk tot een gladde, dikke saus.

In een ovenschaal leg je vervolgens laagjes verse lasagnebladen, afgewisseld met de ragù, bechamel en een royale hoeveelheid Parmezaanse kaas. Herhaal dit totdat de schaal vol is, en eindig met een laagje kaas voor een krokante bovenkant. Bak de lasagne 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, totdat de bovenkant goudbruin is. Laat even afkoelen voor je het serveert.

  • 6 personen
  • 90 minuten

Ingrediënten voor originele lasagne

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr wortels
  • 200 gr knolselderij
  • 2 el olijfolie
  • 500 gr gehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • Zout
  • Peper
  • Bosje oregano

Voor bechamelsaus

  • 50 gr boter
  • 50 gr meel
  • 600 ml boullion
  • 100 gr parmesaanse kaas
  • Nootmuskaat

Verder

  • 12 lasagnebladeren
  • 1 lepel olijfolie

Bereiding

  1. Snijd ui, knoflook, wortel, knolselderij in kleine blokjes.
  2. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een flinke pan en braad de groente tot ze zacht zijn.
  3. Haal de groenten uit de pan en zet opzij.
  4. Verwarm de overgebleven olijfolie in de pan en braad het gehakt, samen met de kruiden en tomatenpuree voor 2 minuten op hoog vuur.
  5.  Doe de rode wijn erbij en laat het vuur hoog tot de rode wijn voor een groot deel is verdampt.
  6. Doe de groenten erbij, samen met laurier en tomatenblokjes en laat 15 minuten inkoken op laag vuur.
  7. Pluk de oregano van de steeltjes en roer door de saus.
  8.  Breng op smaak met zout en peper.
  9. Verwarm de oven op 180 graden.
  10. Maak de bechamelsaus.
  11. Doe de helft van de parmezaan bij de bechamelsaus.
  12. Bestrijk een ovenschaal met 3 eetlepels bechamelsaus.
  13. Bedek met lasagnebladeren.
  14. Voeg een laag rode saus toe.
  15. Voeg op de rode saus een laagje bechamelsaus toe.
  16. Herhaal dit en eindig met een laag bladen met een laagje bechamelsaus. Zorg dat de bladen goed zijn bedekt tegen uitdrogen.
  17. Bestrooi de bechamelsaus met de overgebleven parmezaanse kaas.
  18. Zet de oven nu op 160 graden en plaats de schaal in het midden van de oven.
  19. Bak de lasagne in 40 tot 60 minuten.
  20. Laat de lasagne 10 minuten rusten voordat je hem aansnijd.

Perfecte vervangers

Couscous met zeven groenten
Ragut alla bolognese (bolognesesaus)
Varkensfilet wraps
Witlof met ham en kaas